keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Tulostavoitteet kannustavat omiin ennätyksiin

Pikaluistelukausi on taas lähestymässä, ja viimeistään nyt on aika asettaa tulevan kauden tulostavoitteet. Luistinkiitäjät julkaisi seuran asettamat tulostavoitteet luistelijoille eilen.

Seuran asettamilla tulostavotteilla tai "tulosrajoilla" on pisimmät perinteet Seinäjoella, jossa perinne on jatkunut 1970-luvulta saakka, ja seura on johdonmukaisesti palkinnut tavoitteet saavuttaneet luistelijat. Seura myös pitää tilastoa siitä, monettako kertaa urheilija saavuttaa tavoitteen, ja siitä, ketkä ovat useimman kerran saavuttaneet tavoitteet ("aikojen alusta" saakka). Helsingissä on Luistinkiitäjillä käytössä epävirallisempi systeemi, jossa seura on 2000-luvun lopulta asti asettanut tulostavoitteita, ja niiden saavuttamisesta palkitaan, mutta tilastointi ei ole Seinäjoen tasoa, ja kaikki tavoitteen saavuttaneet saavat samanlaisen palkinnon.

Tulostavoitteiden asettaminen on osa lajikulttuuria, jossa keskiössä on oman suorituksen jatkuva parantaminen. Omien ennätysten parantaminen on merkki lajitaitojen kehittymisestä, ja ennätysten parantaminen vuodesta toiseen tuo jossain vaiheessa tulosta myös kilpailumenestyksen myötä. Systeemiin kuuluu, että seuran asettamat tulostavoitteet asetetaan maltillisesti. Nuorimmilta edellytetään vuosittain 1-2 sekunnin parannusta 500 metrin luistelussa, vanhimmilta junioreilta ja aikuisilta 0.50 sekunnin molemmin puolin, ja mastereille riittää, että pitää edellisvuoden tason.