torstai 30. tammikuuta 2014

Ulkokantille


Pikaluistelun suoraluistelutekniikkaa opetetaan monella tavalla ja monella erilaisella kielikuvalla. Vanhoja ohjeita ovat “potkaise sivulle”, “tuo polvi polven vierestä” ja “potkaise kun vapaa jalka ohittaa potkaisevan jalan”. Tämä on auttanut eirtyisesti luistelua aloittavia, eli luistimilla ei yritetä potkia taakse, vaan vauhti syntyy sivuttaisesta liikkeestä.
Uudemmassa tekniikkaopetuksessa “potkaisusta” kielikuvana on alettu luopua, ja enemmän korostaa sitä, että liukuva jalka vaihtuu, kun vapaa jalka tulee liukuvan jalan viereen. Pikaluistelupiireissä puhutaan “paketista” eli käsien ja jalkojen yhteistyöstä painonsiirtohetkellä. Tämä voi olla aloittelijoille ensi vaikea hahmottaa, mutta edistyneemmille se auttaa usein oikean rytmityksen löytämisessä. Kun mennään vielä vähän eteenpäin, kiinnitetään huomiota siihen, että liukuvan jalan vaihtoa voi “odottaa” tai “ladata”, jotta painonsiirto jalalta toiselle ei tapahdu liian aikaisin.

Nopeassa luistelussa keskeistä on tuoda luistin ulkokantille. Tämän on yksi tärkeimpiä asioita, joita kannattaa harjoitella, kun aloittaa luistelun, ja sen oppiminen johtaa automaattisesti vauhdin kasvamiseen. Luistimen tuonti jäähän ulkokantille edellyttää vähän rohkeutta ja nilkoilta jämäkkyyttä. Se onnistuu, jos tuo vapaan jalan liukuvan jalan viereen ja malttaa odottaa, ennenkuin siirtää painon jalalta toiselle. Näyttäisi siltä, että kesäinen rullaluisteluharjoittelu auttaa asian oppimisessa. Jostain syystä ulkokantin käytön oppiminen on rullilla helpompaa kuin jäällä.