perjantai 31. tammikuuta 2014

Tuoko keskittäminen tuloksia?


Viime aikoina on erilaisissa tilaisuuksissa keskusteltu resurssien keskittämisen hyödyistä ja haitoista. Urheilussa tämä kysymys on perinteisesti noussut esille siten, että on vaadittu taloudellisten resurssien keskittämistä “todellisille” huipuille ja vain nykyistä harvemmille lajeille.
Tuntuu, että sama kysymys on ajankohtainen Suomessa laajemminkin. Pitäisikö kaikki yliopistoresurssit keskittää Aalto-yliopistolle ja Helsingin yliopistolle, pitäisikö yritystuet keskittää kaivosteollisuuteen vai bioteknologiaan, pitäisikö tukea klassisen vai iskelmämusiikin tekemistä?

Oma kokemukseni on, että paras tulos saadaa lykkäämällä valintoja mahdollisimman pitkälle, ja mahdollistamalla laajan rintaman toimintaedellytykset. Huipputuloksia tekevät lopulta huippuyksiköt ja -yksilöt, ja tiettyyn rajaan asti huippuyksiköt ja -yksilöt kehittyvät ilman ulkoista panostusta. Todellista kiihdytystukea tarvitaan vasta, kun huipputekemisen rajat alkavat tulla vastaan. Ja huipputekemisen syntymistä on vaikea ennakoida rajaamalla sen mahdollisuus johonkin tiettyyn alaa tai lajiin.