torstai 30. tammikuuta 2014

Collalbossa luistelemassa


Kävin Collalbossa talvella 2010, ja tämä blogi sisältää hyödyllisiä vinkkejä niille, jotka suunnittelvat harjoitus- tai kilpailureissua Collalboon. Collalbo (saksaksi Klobenstein) on 1100 metrin korkeudessa sijaitseva luistelukeskus Pohjois-Italiassa n. 15 kilometriä Bolzanon kaupungista. Kylässä on 1980-luvun lopulla valmistunut 400 metrin tekojäärata, jonka rataennätykset tekevät siitä maailman nopeimman ulkoilmaradan. Pekka Koskelalla on radan 100 metrin luistelun rataennätys 9,49.
 
Collalbon radalla on omat internetsivut osoitteessa www.arenaritten.it. Sivut ovat vaatimattomat, mutta sisältävät tärkeimmät tiedot radasta, siellä harjoittelusta ja majapaikoista. www.speedskatingnews.info –sivustoilta löytyy Collalbon radan kohdasta hyvä googlemaps-linkki, josta näkee radan täsmällisen sijainnin. Suomesta Collalboon pääsee lentämällä joko Müncheniin tai Milanoon. Molemmista on n. 310-350 km eli n. 3½ tunnin automatka Collalboon. Lukuunottamatta viimeisen 15 kilometrin nousua vuorille, koko matka on moottoritietä. Münchenistä ajoreitti kulkee Innsbruckin ja Brenneron solan kautta Bolzanoon, ja Milanosta Milano-Venetsia –moottoritietä Veronaan, josta moottoritietä Bolzanoon. Bolzanossa moottoritieltä poistutaan Bolzano/Bozen Nord- liittymästä ja ajetaan yksi kilometri SS12 –tietä Bolzanon suuntaan, ja ensimmäisestä liikenneympyrästä Ritten/Renon –viitan suuntaan, jonka jälkeen vuoristotie kääntyy oikealle n. 2 kilometrin päästä. Vuoristotie (12 km) on leveä, ja normaalisti ajokuntoinen talvellakin. Italiassa on moottoriteillä tietullit, eli tullipisteessä otetaan lipuke, jota käyttäen maksetaan tietulli moottoritieltä poistuttaessa. Münchenistä ajettaessa Brenneron solassa moottoritie nousee yli 1000 metrin korkeuteen ja saattaa lumisateella olla hidas ajettava, mutta sitä pidetään tehokkaasti kunnossa.

 
Navigaattorit ja internetin reittipalvelut (esim. googlemaps) antavat Münchenistä tullessa lyhimmäksi reitiksi mutkittelevan vuoristotien, jolle pitäisi siirtyä jo paljon ennen Bolzano Nord –littymää. Kyseessä on virheellinen neuvo eli kyseistä vuoristotietä ei ole vaan ainoa järkevä ajoreitti Collaboon kulkee Bolzano nNord- liittymän kautta.

 Junalla Collalboon pääsee München –Verona –junilla tai Milanosta. Bolzanon asemalta pääsee Collalboon taksilla tai bussilla (joka menee joko suoraan Collalboon tai Collalboon vievän hissin lähtöasemalle (hissin ajomatka on n. 12 minuuttia)).
 
Collalbossa suomalaisia on ollut lähinnä kahdessa majapaikassa. Kylän ykköspaikka on Bemelmans Post –hotelli, joka on hyvätasoinen hotelli kylän keskustassa n. 600 metriä radalta. Pension Wiesenheim on lähellä rataa eli sieltä näkee suoraan radalle, mutta taso vaatimattomampi. Itse olen asunut molemmissa. Viimeisimmällä reissulla asuin Wiesenheimissa. Se oli siisti, huoneet olivat hyviä, mutta niissä ei ollut televisiota. Ruoka oli poikkeuksellisen hyvää eli täysihoito maksoi 47 euroa /vrk, ja siihen sai aamupalan lisäksi kaksi kolme ruokalajin ateriaa (eli spagetti, pihvi ja kakku).
 
Collabon jää on yleensä sitkeä ja ehkä vähän lasimainen. Talvisaikaan aurinko tulee esiin vuorten takaa ennen yhdeksää ja laskee n. klo 17 iltapäivällä. Yöt voivat olla kylmiä, mutta alppien eteläpuolella aurinko lämmittää niin, että kylmienkin öiden jälkeen päivälämpötila on lähellä nollaa tai sen yli. Collalbo on tunnettu siitä, että säät ovat talvella tasaisia ja aurinkoisia.
 
Harjoitusvuoroja Collalbossa on yleensä kaksi aamulla ja kaksi iltapäivällä. Jos luistelijoita on paljon, toinen aamu- ja iltavuoro voi olla varattu maajoukkueille. Collalboon tullessa ilmoittautudutaan radan huoltorakennuksen yläkerrassa olevassa toimistossa, jonne maksetaan myös jäämaksut. Etukäteen voi kysellä tietoja sähköpostitse osoitteesta info@arenaritten.it.