torstai 30. tammikuuta 2014

Erfurtin pikaluisteluhalli


Olen käynyt muutamia kertoja viime vuosina Saksassa Erfurtin pikaluisteluhallissa. Molemmilla kerroilla kulkuvälineenä oli vuokra-auto: ensimmäisen kerran Berliinistä ja toisen kerran Frankfurtista.
Erfurtin pikaluisteluhalli on hyvätasoinen eurooppalainen pikaluisteluhalli. Tämä tarkoittaa sitä, että
parhaimmillaan siellä tehdään hyviä tuloksia, mutta huippuolosuhteet edellyttävät, että hallin ilmastointi on viritetty arvokisoihin tai muuten niin, että olosuhteet ovat opimaaliset. Halli on valoisa eli siellä on paljon luonnovaloa, ja näppärästi rakennettu ilmastointi, joka laittaa ilman kiertämään luistelijoiden suuntaan. Rata sijatsee hieman kaupungin keskustan ulkopuolella osoitteessa Anstädter Strasse 53, 99096, Erfurt.  Hallin vieressä on parkkitalo, jonne auton voi jättää parkkiin kisojen tai harjoitusten ajaksi muutamalla eurolla.


Erfurtin hallilla on omat sivut, joilta saa lisätietoa harjoittelusta ja kilpailusta hallissa:
http://www.gunda-niemann-stirnemann-halle.de/

Harjoitusvuoroille pääsee luistelemaan, mutta saksalaisten omat harjoitusvuorot ovat yleensä suljettuja, ja harjoituksiin tulee etukäteen ilmoittautua sivuilla olevalla lomakkeella, ja jäävuoromaksut tulee hoitaa paikan päällä.
Kilpailuja hallissa on useita kauden aikana, ja niihin voivat myös suomalaiset osallistua. Ilmoittautuminen kilpailuihin tapahtuu hallin sivuilla olevien ohjeiden mukaan. Kaksipäiväisissä kilpailuissa voi olla paljon osanottajia, jolloin sunnuntain pitkiltä matkoila voi tulla kiire sunnuntai-illan lennoille Suomeen.  Me ehdimme hyvin molemmilla kerroilla sunnuntai-illan koneelle.

Molemmilla Erfurt-vierailuilla erikoista oli, että radalla ei ollut käytettävissä pukuhuoneita, vaan luistimet ja muut varusteet puettiin radan keskellä penkeilllä.

Berliinistä ajomatka Erfurtiin on navigaattorin mukaan 300 km ja 3 tuntia, ja hyvällä säällä ajoaika on jopa nopeampi. Ajomatka on helppo ja selkeä A9 ja A4 -moottoritietä.  Berliinin lähellä kannattaa kuitenkin varautua koviin ruuhkiin, jolloin varsinkin paluumatkalle kannattaa varata tunti ylimääräistä aikaa. Meillä liikenne hidastui lähellä Berliiniä huomattavasti, mutta aikatalussa pysyttiin silti hyvin.
Frankfurtista ajomatka Erfurtiin on hieman lyhyempi kuin Berliinistä eli 260 km ja 2½ tuntia. Koko matka on moottoritietä (A5 ja A4). Hyvällä kelillä ajoaika voi olla nopeampi kuin navigaattoreiden ennuste, ja Frankfurtissa ruuhkien todennäköisyys on hieman pienempi kuin Berliinissä. Meillä ruuhkaa ei ollut ollenkaan. Autoja oli paljon, mutta liikenne oli silti sujuvaa.

Erfurtiin pääsee myös junalla, mutta minulla ei ole kokemusta junamatkasta. Saksan rautatieyhtiön mukaan (www.bahn.de) Frankfurtin lentoasemalta junamatka on nopeimmillaan 2½ tuntia eikä junanvaihtoa tarvita. Menopaluulippu maksaa 60-100 euroa. Berliinin lentokentältä junamatka kestää 3-3½ tuntia ja matkalla joutuu junaa vaihtamaan ainakin Berliinin Hauptbahnhofilla. Hinta on samaa luokkaa kuin Frankfurtista.
Erfurtissa on useita hotelleja ja majataloja. Itse asuin kaksi kertaa talvella hotelli Caratissa (http://www.hotel-carat-erfurt.de/ ). Hotelli sijaitsee parin kilometrin päässä hallista eli kävelyetäisyydellä tai lyhyen ajomatkan päässä. Hotellissa oli kunnon aamiainen ja huoneet olivat siistejä. Hotellia käyttävät useat luistelujoukkueet, vaikka se ei kustannuksiltaan ole halvin. Hotellin ja radan ympärillä on muutamia ruokapaikkoja, mutta matkalla kannattaa tutustua myös Erfurtin
keskustaan.