perjantai 31. tammikuuta 2014

Terveysongelmat huipputulosten esteenä

Suomalaisilla kilpa-urheilijoilla näyttäisi olleen viime vuosina poikkeuksellisen paljon flunssaa ja muita terveysongelmia. Pikaluistelijatkin ovat saaneet oman osuutensa. Normaalin kausiflunssan lisäksi sitkeä mykoplasma kiertää edelleen urheilupiirejä.

Vääjäämättä nousee ajatus, että terveystilan ja vastustuskyvyn parantaminen ovat kriittisiä menestystekijöitä matkallla kansainväliseen menestykseen. Kaikenlaisten terveysongelmien puolittaminen suomalaisurheilijoiden top-100:ssa johtaisi jo sellaisenaan parempaan kokonaismenestykseen.
Erilaisilla “immuniteettiohjelmilla” on huono kaiku, koska niiden varjolla on jälkikäteen todettu tehdyn takavuosina myös harmaan tai kielletyn alueen tutkimuksia ja toimia, mutta aivan jo aivan arkipäiväinen terveydentilan parantamisohjelma olisi paikallaan.

Tutkimusten mukaan urheiljoiden sairastumisriski on korkeimmillaan herkistelyvaiheen alkaessa, jolloin immuniteetti laskee niin, että riski sairastua kasvaa 1½ - 5 -kertaiseksi. Meille työelämässä oleville sama asia näkyy niin, että flunssa iskee aina loman alkaessa. Jo sen tiedostaminen, että tällaisessa herkässä vaiheessa pitää olla tarkempi pukeutumisessa, saattaisi tuoda tuloksia, mutta myös järjestelmällinen lääketieteellinen tutkimus, neuvonta ja kontrolli olisi paikallaan.