torstai 30. tammikuuta 2014

Ennätysten parantaminen tavoitteena


Pikaluistelun perusluonne liittyy omien ennätysten parantamiseen. Alussa luistelu on yleensä vaikeaa, mutta vasta luistelun aloittaneita kannustetaan kilpailuihin heti uran alkuvaiheessa, koska kilpailut ovat hyvä mittari ja kannustin omien taitojen kehittymiselle. Kun jaksaa parantaa omia ennätyksiä, alkaa jossain vaiheessa tulla myös kilpailumenestystä.

Omien ennätysten parantaminen on myös osa lajin perusrakenteita. Lajin pääseuroista ainakin Seinäjoella ja Helsingissä seura palkitsee vuosittain ne, jotka ovat kauden aikana parantaneet ennätyksiä eli saavuttaneet kaudelle asetetut tulostavoitteet. Tulostavoitteet asetetaan yleensä niin, että ne on mahdollista normaalin kehityksen puitteissa saavuttaa.  

Luisteluliitolla on nuorille kilpailusarja Nuorisocup (7-15 -vuotiaat) ja Junioricup (15-19 -vuotiaat), jossa jokaisesta osakilpaluista saa pisteitä sekä sijoituksen perusteella että sen perusteella, onko tehnyt kilpailussa ennätyksensä. Käytännössä kilpailusarjassa voi menestyä voittamatta kilpailuja, jos pystyy koko ajan tekemään omia ennätyksiä, ja pelkästään kilpailuja voittamalla ei yleensä nouse kilpailusarjan kärkeen, jos ei tee ollenkaan omia ennätyksiä.

Tulostavoitteiden saavuttamisesta palkitseminen ja omien ennätysten tekemiseen kannustaminen ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi luoda positiivista lajikulttuuria, jonka kasvatteja ovat myös nykyiset kärkiluistelijat.