sunnuntai 3. elokuuta 2014

Medeossa

Pääsin aikanaan yhden kerran kisaamaan Medeon kuuluisalla pikaluistelustadionilla Alma-Atassa. Alma-Ata on taas ajankohtainen, kun se nykynimellään Almatyi on hakemassa v. 2022 talviolympialaisia.

Medeolla oli aikanaan kova maine luistelupiireissä ja niiden ulkopuolellakin. Rata oli yli 1700 metrin korkeudessa vuorten ja korkean padon ympäröimänä. Koneissa ja valoissa oli tehoja niin, että kisoja voitiin pitää lämpimässä kevätsäässä ja myöhään illalla.

Medeoon oli aikanaan mahdollista päästä vain kutsusta. Myöhemmin kutsuja ei enää kaivattu, kun 1980-luvun puolivälin jälkeen alkoi nopeiden pikaluisteluhalliin rakentaminen. Itselleni mahdollisuus avautui 17-vuotiaana, ja ennätykset parantuivat vähän samaan tapaan kuin nykyään nuorilla Heerenveenissä tai aikuisilla Calgaryssa. Mieleen jäi samassa kisassa luisteltu 5000 metrin maailmanennätys. Minä jäin muistaakseni yli 50 sekuntia.

Tuon ajan suurista nimistä Eric Heiden ei koskaan päässyt luistelemaan Medeossa, mutta tarina kertoo hänen juosseen alhaalta kaupungista 15 km (jossa 700 m korkeuseroa) radalle. Ajat olivat tuolloin muutenkin toiset. Kun ajoimme taksilla saman matkan, taksikuski ei ottanut maksua, kun meillä soi länsimusiikki koko matkan.