tiistai 12. elokuuta 2014

Sotsin jälkipyykkiä

Suomessa käytiin keväällä tiukkasävyistä keskustelua pikaluistelujoukkueen tuloksista olympiavuonna. Muualla on käyty samantyyppistä jälkipyykkiä.

Yhdysvalloissa maa jäi pikaluistelussa ilman mitalia ensimmäisen kerran 30 vuoteen ja paras sijoitus oli seitsemäs. Jo Sotsin kisojen aikana oli kohua uusista nopeaksi uskotuista kilpailuasuista, joita urheilijat moittivat huonoiksi. Vastaavat asiat kerättiin yhteen selvitykseen kisojen jälkeen, ja sen lisäksi osa urheilijoista ja valmentajista teki muodollisen valituksen kisoihin valmistautumisesta.

Muodollisten valitusten tekeminen näyttää olevan nykyään maan pikaluistelussa tavanomainen menettelytapa, sillä tämä oli kolmas tai neljäs valitus neljän vuoden sisään. Yhdysvaltojen oma sisäinen yhteenveto ei ole julkinen, mutta julkisuuteen on tihkunut tietoja ainakin kahdesta eri osa-alueesta: välineistä ja kisoihin valmistautumisesta.

Uusien kisa-asujen lisäksi USA:n joukkue toi kisoihin uuden luistinten terotusmenetelmän, jolla oli määrä pienentää terän kitkaa. Sekä asuja että terotusmenetelmää ei käytetty ennen kisoja (koska haluttiin pitää ne salassa), ja jälkikäteen näyttää siltä, että USAssa(kin) välinevirittely vei niin paljon huomiota, että se haittasi muuta tekemistä.

Myös amerikkalaiset tuskailivat olympiavuoden hankalan kisaohjelman kanssa. Alkukaudesta kisat olivat Pohjois-Amerikassa, sen jälkeen Euroopassa ja Aasissa, ja amerikkalaiset pitivät vielä viimeistelyleiriä ulkojäällä Collalbossa. Suomessahan rankka reissuohjelma näkyi sairauksina. Amerikkalaiset uskovat sen vieneen parhaan terän heidän kisajoukkueestaan.