sunnuntai 17. elokuuta 2014

KIHUn merkitys kasvaa

Kilpailu- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU on kahden vuosikymmenen aikana noussut merkittäväksi taustatekijäksi huippu-urheilun kehittämisessä. Reilun 2 miljoonan euron budjetilla toimiva noin 35 hengen organisaatio sai huippu-urheilun uudistamisen yhteydessä koordinaatiovastuun olympiakomitean osaamisohjelmasta.

Osaamisohjelmaa rakennetaan muutamien keskeisten toimintatapojen uudistamisen kautta. KIHUn oma toiminta suuntautuu yhä enemmän kentälle ja lajien konkreettisten kysymysten ratkaisemiseksi. Itse olen kutsunut toimintatavan uudistamista niin, että jo kymmenen konkreettista parannusta urheilijoiden tekemiseen toisi merkittävän tulosparannuksen.

Toinen keskeinen alue on suomalaisen osaamiskentän saaminen samoihin raameihin. KIHUn itsensä lisäksi merkittävää kehitystyötä tehdään urheiluopistoissa, lääkäri- ja testausasemilla ja liikunta-alan Suomessa toimivissa yrityksissä.

Kolmas ja ehkä haastavin tehtävä on valmennuskoulutuksen rakentaminen toimivaksi. Vapaaehtoisvalmentajien koulutus ei ole joidenkin mielestä ollut toimivaa 1990-luvun alun jälkeen. Vaikka maailmaa ei näkisikään ihan noin synkästi, valmentajan kehityspolku on monille epäselvä. Sen rinnalla ammattivalmentajien tarpeet poikkeavat monilta osin vapaaehtoistyötä tekevien tarpeista. Ammatikseen asiantuntijatyötä tekevät (alasta riippumatta) kaipaavat kansainvälisiä kontakteja, keskustelua ja sparrausta.