lauantai 9. elokuuta 2014

Igor Zhelesovskin varjossa

Tapasin aikanaan Valko-Venäjän Igor Zhelesovskin ensi kertaa alle 18-vuotiaiden maaottelussa Valkeakoskella, jossa vuotta vanhempi Zhelesovski voitti ylivoimaisesti ja minä taisin olla jossain keskivaiheilla. Kisa jäi mieleen, kun YLE ja Terttu Karhumaa kuvasivat puolen tunnin ohjelmaa "Nuoren luistelijan muotokuva", jossa olin pääosassa.

Zhelesovski otti myöhemmin hopeaa nuorten MM- kisoissa (Norjan Geir Karstadtin jälkeen) ja voitti kuusi sprinttereiden maailmanmestaruutta. Joulukuussa 1987 olimme kisaamassa upouudessa Calgaryn hallissa, ja 1500 metrillä omat odotukseni olivat korkealla, mutta minulla oli vaikeuksia tiukoissa kaarteissa eikä lopputulos tyydyttänyt, vaikka oma ennätys 1.58,77 tulikin. Seuraavassa parissa Igor luisteli silloisen maailmanennätyksen 1.52,50.

Vuosia myöhemmin 2000-luvun alussa tapasimme Moskovassa ja istuimme pikkutunneille. Zhelesovski halusi tarjota illan paikalla olleelle luisteluporukalle. Muutama vuosi myöhemmin liikkui huhuja siitä, että hän olisi sekaantunut vääriin porukoihin, ja olisi kuollut väkivaltaisesti, mutta huhut taisivat olla ennenaikaisia, koska googlaamalla löytyi uutinen hänelle v. 2013 myönnetystä kunniamerkeistä Valko-Venäjällä.