torstai 7. elokuuta 2014

Doping-asioissa kannattaa olla tarkkana

Pikaluistelussa ei ole doping-tapauksia, jotka olisivat koskeneet lajin terävintä kärkeä. Yksittäisiä tapauksia ilmenee silloin tällöin.

 Suurin juttu viime vuosina on ollut Saksan Claudia Pechsteinin doping-tuomio. Pechstein oli ensimmäinen (ja tietääkseni edelleen ainoa) urheilija, joka sai kilpailukiellon pelkästään epäsuoran näytön perusteella eli hänen elimistöstään ei löytynyt kiellettyjä aineita, vaan doping-rikkomus todettiin sen perusteella, että hänen veriarvonsa olivat poikkeavat. Pechstein käy asiasta edelleen oikeustaistelua, ja hän on kertonut omaa tarinaansa eri foorumeilla (ja kirjoitti urastaan mm. kirjan, joka minullakin on hyllyssä).

Kansainvälinen luisteluliitto ISU on ollut jo vuosikausia eturintamassa doping-testauksen ja -sääntöjen kehittämisessä. Säännöt kehittyvät koko ajan, ja niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Yksi viimeisimpiä tapauksia oli ruotsalaisen junioriluistelijan saama varoitus. Hänellä oli lääketieteellisesti hyväksyttävä syy ja lupa Ruotsissa käyttää lääkeainetta, mutta nykyisten sääntöjen mukaan tällaiset poikkeussyyt ja -luvat täytyy rekisteröidä myös ISU:uun. Ruotsalaiset eivät olleet tätä havainneet, ja luistelija sai varoituksen (ja lisäksi hänen kilpailutuloksensa hylättiin ja Ruotsin liitto sai maksaa ISU:n kulut asiassa).