maanantai 14. heinäkuuta 2014

Short track etenee pienin askelin

Short track -luistelu eli kaukalopikaluistelu on kehittymässä Suomessa pienin askelin. Kisakalliossa järjestetään tällä viikolla ensimmäistä kertaa kansainvälinen short track -leiri (jossa on mukana suomalaisten lisäksi luistelijoita Venäjältä, Ruotsista ja Luxemburgista. Keväällä järjestettiin muutaman vuoden tauon jälkeen lajin SM-kisat Kisakalliossa ja Luistinkiitäjien juniorit ovat harjoitelleet lajia samassa paikassa muutaman kerran kevään aikana. Lajia ajaa eteenpäin Jyväskylän Verneri Kinnunen.

 Lajin mielenkiintoisin suomalaisnimi on 17-vuotias Max Backström, joka asuu ja harjoittelee Luxemburgissa. Max luisteli talvella 500 metriä kaukalossa 46,532. Short trackissa on hyvä tilastointijärjestelmä, josta esimerkki tässä.

 Suomessa on n. 220 jäähallikaukaloa, mutta jääajasta on kova kilpailu, ja uuden lajin kehittäminen ei ole helppoa. Helsingistä ei toistaiseksi ole löytynyt vakiovuoroa, ja Kisakallion käyttöä viikottain arki-iltana rajoittaa n. 60 km etäisyys. Helppoa ei myöskään ole päästä taloudellisesti alkuun uudessa lajissa. Kisakallion yhden harjoitustunnin kustannus oli keväällä n. 200 euroa (joka muodostui itse harjoitustunnista, patjojen asentamiselle varatusta 2 x 15 min. ja valmentajan matkakuluista). Kaikesta huolimatta laji on tulossa ainakin säännölliseksi harjoitusmuodoksi pikaluistelujunioreille