torstai 24. heinäkuuta 2014

Kekseliästä urheilumarkkinointia

Hollantilainen SportsNavigator ja sen omistaja Marnix Wieberdink ovat tuttuja nimiä pikaluistelukuvioissa. Marnix Wiberdink loi jo yli kymmenen vuotta sitten verkoston eri maajoukkueisiin ja yksittäisiin luistelijoihin, jonka avulla hän onnistui myymään Hollannin maajoukkuetta lukuunottamatta lähes koko muun pikaluistelumaailman näkyvyyden yhteistyökumppaneille.

SportsNavigatorin ajatus on yksinkertainen: Sen sijaan, että yksittäiset maat ja urheilijat erikseen yrittävät hakea yhteistyökumppaneita ja lähestyä samoja tahoja, SportsNavigator on yhdistänyt kaikki yhdeksi paketiksi, jota tarjotaan yhteistyökumppaneille. Tällä tavalla arvokisoissa yli 70% luistelijoista kantaa asussaan saman yhteistyökumppanin logoa.

SportsNavigator on tuonut yhteistyösopimuksiin myös ammattimaisen otteen. Yhteistyökumppaneiden kanssa työstetään yhdessä parhaita tapoja hyödyntä yhteistyötä, ja urheilijoille ja maajoukkueille tarjotaan palveluja, joita muuten olisi vaikea saada.

SportsNavigatorin toiminnan alkuvaiheessa ei vältytty ristiriidoilta, kun osa maista koki toiminnan uhaksi sen omalle varainhakinnalle, ja erityisesti Hollannin maajoukkueen pääyhteistyökumppanit arvostelivat sitä, että sama tai parempi näkyvyys järjstettiin halvemmalla kuin mitä ne maksoivat Hollannin liitolle. Sittemmin kritiikki on hiljentynyt, mutta toki edelleen käydään jatkuvaa keskustelua siitä, jakautuuko tuki oikeudenmukaisesti eri maiden kesken (SportsNavigator jakaa rahat pääosin menestyksen mukaan), ja onko saatava rahoitus riittävää (vai saisiko yksittäinen maa tai luistelija paremman tuloksen omin voimin). Viime vuosina on keskustelua aiheuttanut myös tuen ohjautuminen osin Inzellin akatemian kautta (jonka Wieberdink omistaa).

Samanlaista luovaa ajattelua olen odottanut myös suomalaiseen urheiluun. Sen sijaan, että yksittäiset lajit hakevat omia kumppaneitaan, 10-15 lajin yhteinen markkinointi voisi sopia ainakin keskisuurille ja pienille lajeille. Nyt tällaista lajien välistä yhteistyötä näkee vain yksittäisten urheilijoiden ja heidän managerinsa kautta.