lauantai 12. heinäkuuta 2014

Maaottelumuistoja

Aikanaan maaotteluilla oli tärkeä merkitys pikaluistelun kilpailukalenterissa. Vielä 1980-luvulla muistan osallistuneeni junioreiden 4-maaotteluun Norja-Ruotsi-Neuvostoliitto-Suomi ja aikuisten sarjassa Hollanti-DDR-Suomi (!), sprintterimaaotteluun Norja-Ruotsi-Suomi, samojen maiden välillä yleisluisteluotteluun (johon osallistuivat vain ne, jotka eivät olleet sinä vuonna arvokisoissa), ja maaotteluun Suomi-Kasakstan (Medeossa).

Aikuisten maaottelut loppuivat, kun maailmancup alkoi v. 1985. Maailmancupeihin syntyi kaksi ryhmää eli A-ryhmä ja B- ryhmä. Maaotteluille ei enää löytynyt paikka tiiviistä kilpailukalenterissa.

Itse olen ollut sitä mieltä, että nyt olisi aika ottaa seuraava askel kv. kilpailujärjestelmän kehittämiseksi, ja B-ryhmän sijaan luoda eritasoisia cup-tasoisia kisoja. Jos superliigan kisasta saisi 100 pistettä, pienemmästä kisasta voisi saada 10-20 pistettä. Tällä tavalla moni perinteinen kisakauden klassikkokisa saisi uutta virtaa, ja hyviä kv. kisoja riittäisi kaikkiin halleihin ja hyville ulkojäille.