lauantai 26. heinäkuuta 2014

Clas Thunbergin Amerikan kiertue

Clas Thunbergin muistelmiin v. 1964 ("Jää on sulanut") on aina mielenkiintoista palata. Kirja on hyvin kirjoitettu (toimittajana Poppe Berg). Yksi mielenkiintoisista tarinoista liittyy Thunbergin Amerikan kiertueeseen v. 1926. Paavo Nurmi oli samoihin aikoihin saanut legendaariseen maineen vierailtuaan Yhdysvalloissa, ja Thunberg sai vastaavan kutsun luistelukisoihin.

Thunberg kisasi Madison Square Gardenissa pienellä radalla yhteislähtökisassa, joka muistutti nykyistä short track - luistelua. Matkana oli 47 kierrosta 112 m radalla ja katsojia oli 25.000. Thunberg sai amerikkalaisilta 13 paria  lyhyelle radalle soveltuvia luistimia, mutta hän ei päässyt harjoittelemaan kertaakaan ennen kisaa. Kymmenen miehen yhteislähtökisassa Thunberg jäi kolmanneksi, mikä harmitti häntä kovasti.

New Yorkin jälkeen kiertue jatkui yhteislähtökisoissa eri puolilla USAa js Kanadaa, ja Thunberg havaitsi, että kisaan kuuluu kaikenlainen taktikointi. Häntä pidettiin paidasta kiinni yhdessä kisassa, toisessa häntä potkaistiin luistimella ja kolmannessa yksi kaatui tahallaan hänen eteensä, ja Thunberg joutui hyppäämään yli. Osin näiden kokemusten vuoksi hän jäi myöhemmin v 1932 pois olympilaisista, koska ei uskonut ilman kunnon joukkuepeliä voivansa menestyä amerikkalaisia vastaan .

Kiertue v. 1926 päättyi kahdeksan kisan turneeseen ilman yhteislähtöä, ja huippukuntoinen Thunberg luisteli viisi maailmanennätystä.