lauantai 20. elokuuta 2016

Onko ilmapiirillä merkitystä?

Rion olympialaiset ovat kirvoittaneet monenlaisia keskusteluja. Monissa on kannettu huolta siitä, että positiivisia suomalaisyllättäjiä on ollut valitettavan vähän. Toisissa on kommentoitu sarkastisesti yhtä huippu-urheilun uudistamisen tukipilaria eli ilmapiirin parantumista.

Itse uskon ilmapiirin merkitykseen tulosten syntymisen taustalla. Kyse ei ole siitä, että kaikilla on hauskaa, vaan siitä, että yli-kriittisessä, epäilevässä ja tuomitsemassa ilmapiirissä on vaikeampi onnistua kuin kannustavassa, rakentavassa ja yhteistyötä tukevassa ilmapiirissä. Tästä on monilla kokemuksia urheilua enemmän vaikkapa kouluista ja työpaikoilta.

Erikseen on sitten kysymys siitä, kuinka yksittäiset urheilijat ja heidän taustaryhmänsä ovat onnistuneet valmentautumisessa. Suomalaisista edustusurheilijoista yli puolella on terveysongelmia, ja kaikilla ei ole mahdollisuutta valmistautua parhaiden kanssa parhaissa olosuhteissa. Mutta sen sijaan että siitä tehdään kritiikin siemen, työtä asioiden parantamiseksi on jatkettava.