tiistai 30. joulukuuta 2014

Kilpailuun valmistautumisen kaksi pääsääntöä

Talven aikana on tullut taas seurattua sitä, miten kilpailuun valmistaudutaan. Erityisesti olen seurannut kilpailuviikon harjoittelua. Viimeksi viime viikonloppuna pääsin katsomaan, miten saksalaiset hoitavat homman.

Vallalla näyttäisi olevan kaksi päätapaa. Yleisimmin käytössä näyttää olevan tapa, jossa 4-5 päivää ennen kisaa vedetään viimeiset kovat harjoitukset ja kilpailua edeltävänä päivänä jäällä tehdään vain yksi pidempi luistelu ja 2-3 muutaman sadan metrin kiihdytystä ja joitakin lähtöjä. Toinen tapa näyttää olevan levätä alkuviikko ja sitten herätellä elimistö 1-2 päivää ennen kisaa muutamilla 2-4 kierroksen kilpailuvauhtisilla vedoilla.

Itse olen ollut "perinteisen" valmistautumisen kannattaja. Erityisesti olen suhtautunut varovaisesti ennen kisoja vedettyihin täysvauhtisiin kierroksiin. Syynä tähän on havainto, jossa ennen kisaa vedetty täysvauhtinen harjoitus vie terän itse kisasta. Paukut ovat parhaimmillaan viimeistelyharjoituksessa ja itse kisapäivänä ei enää harjoitusvauhteihin päästä.