maanantai 22. joulukuuta 2014

Yleisluistelun SM-kisat päättyivät värikkäästi

Yleisluistelun SM-kisat luisteltiin Oulunkylässä viikonloppuna. Mestareiksi kruunattiin Verneri Kinnunen ja Carolien Hunneman. Molemmat luistelivat hienon sarjan ja tukun ennätyksiä.

A-maajoukkueen keskittyessä lyhyille matkoille esiin nousivat uuden sukupolven luistelijat, joita myös Verneri ja Carolien edustavat. Miesten yhteispistekisan kymmenen parhaan joukkoon mahtui vain kaksi yli 25-vuotiasta. Osansa uudistuneessa ilmeessä oli myös uudet matkat eli miehillä 500-1500-1000-5000 ja naisilla 500-1500-1000-3000. Miehissä ottelu on niin uusi, että SE- tuloksia ei ole aikaisemmin noteerattu, ja Verneri Kinnunen saa ensimmäisenä nimensä SE-tilastoon. Juho-Jaakko Yli-Ilkka saa saman tunnustuksen A-pojissa.

Viikonlopun hienoja hetkiä oli useita. Ensimmäisen 500 metrin tulostaso oli poikkeuksellisen kova kärkisprinttereiden poissaollessa. Ensimmäisen 500 metrin perusteella odotin 1500 metriltä jopa hieman kovempaa tulostason. Naiset odotukset lunastivatkin, ja miehissäkin nähtiin ennätystehtailua, Vernerin kovan 1.58 - luistelun noustessa kärkeen.

Toisena päivänä hyvä tulostaso jatkui 1000 metrillä. Carolien Hunneman ja Miina Peltonen löivät pöytään kovat noteeraukset 1.28 -ajoillaan, ja Verneri varmisti käytännössä yhteispistemestaruuden 1.17 -ajallaan. Viimeisellä matkalla alkoi kova lumipyry, joka muuttui miesten 5000 metrin matkalla niin sakeaksi, että näkyvyys hävisi välillä täysin. Lähes katastrofaalisiksi muuttuneissa olosuhteissa poikkeuksellisen runsas 24 luistelijan osanotto ei päässyt oikeuksiinsa, ja  nappisuorituksista jouduttiin tinkimään. Tuomas Rahnaston ennätysaika 7.34 ja matkamestaruus 0- näkyvyydesssä ja ulkokautta ohitellen oli olosuhteisiin nähden kova suoritus.

Kaiken kaikkiaan kisoista jäi hyvä maku. Nuorten luistelijoiden esiinmarssi oli vakuuttavaa, ja sopiva kovakuntoisten masterluistelijoiden mukanaolo ja katsomosta löytyneiden pitkän linjan luisteluihmisten osallistuminen teki kisasta hyvähenkisen tapahtuman.