lauantai 20. joulukuuta 2014

Urheilun etiikka nousee taas otsikkoihin

Joulukuussa on maailmalla keskusteltu taas dopingista, kun saksalainen TV-kanava ARD teki näyttävän jutun väitetystä dopingin käytöstä venäläisessä urheilussa. Keskeinen uutinen oli se, että taustalla olisi myös kansainvälisissä luottamustehtävissä toimivia henkilöitä, kansainvälisiä urheilujärjestöjä (saksalaisessa jutussa kv. yleisurheilujärjestöä IAAF:ää)ja niiden johtohenkilöitä, joiden väitetään osallistuvan asioiden peittelyyn.

Ajatus siitä, että kansainvälisissä urheilujärjestöissä päätöksenteko ei ole riittävän avointa, ja päätöksentekoon vaikuttaa kaikenlaisten palvelusten vaihtaminen ja suhdetoiminta, on muhinut maailmalla jo pitkään. Päätöksenteossa vaikuttavat erilaiset blokit ja taustalla pyörii voimakas epävirallinen vaikuttaminen.

 Itse kuulun niihin, jotka uskovat keskeisten toimihenkilöiden vilpittömyyteen ja kykyyn toimia koko urheilun parhaaksi. Korjattavaa kuitenkin varmaan löytyy tavoista, joilla toimintaa ohjataan, valvotaan ja raportoidaan. Edunvalvonta saattaa joskus mennä yhteisen edun edelle.