torstai 2. lokakuuta 2014

Vakuutusturvan suunnittelu voi olla hankalaa

Monien talvilajien lisenssien vakuutusvuosi on ollut syksyllä katkolla, ja lisenssi (ja niihin liittyvät vakuutukset) on täytynyt uusia. Samalla herää aina keskustelu siitä, mitä vakuutus kattaa ja mitä se ei kata.

Oman kokemukseni mukaan lisenssivakuutukset korvaavat yleensä tapaturman aiheuttamien vammojen hoitokuluja. "Tapaturma" on yleensä ulkoinen ennalta arvaamaton tapahtuma (eli esimerkiksi paha kaatuminen). Lisenssivakuutukset eivät yleensä korvaa muita vammoja, jolloin haasteena on se, mikä on "tapaturma" ja mikä muu urheiluvamma. Vuosien varrella on ollut paljon puhetta esimerkiksi polvivammoista, akillesjännevammoista ja kaikenlaisista rasitusvammoista. Vakuutusyhtiöt ovat ottaneet tulkintoja, että ne eivät välttämättä ole "tapaturmista" johtuvia, eikä niitä siksi korvata.

Jotta urheiluvammat saisi aukottomasti korvattua, tapaturmavakuutuksen lisäksi tulisi olla sairauskuluvakuutus, joka korvaisi myös muiden kuin tapaturmien hoitokulut. Tällainen osio ei yleensä sisälly lisenssivakuutuksiin, vaan ne täytyy hankkia erikseen vakuutusyhtiöltä. Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, normaalit sairauskuluvakuutukset eivät kata kilpaurheiluun liittyvien vammojen ja sairauksien hoitia (paitsi joissakin tapauksissa, jos henkilö on alle 18-vuotias).

Eli tarkkana kannnattaa olla. Kunnon vakuutuspaketti maksaa tätä kautta kilpaurheilua harrastaville nuorille aikuisille 200 eurosta ylöspäin vuodessa.