sunnuntai 12. lokakuuta 2014

"Nuoret reidet hyötykäyttöön"

Otsikossa mainittu lainaus on pääministeri Alexander Stubbin kirjoituksesta Pyöräily & Triathlon -lehdessä 2/2014 jokin aika sitten.

Stubb kertoo omana mielipiteenään, että sisävelodromi ja pikaluisteluhalli olisivat molemmat tarpeellisia liikuntapaikkoja, ja molemmat tulisi toteuttaa pikimmiten. Stubbin mukaan hallit tulisi rakentaa valtion, kuntien ja yksityisen rahan yhteistyöllä.

Malli on sama, jolla luisteluhallia on suunniteltu v. 2005 alkaen. Valtiolta hankkeelle olisi oma osuus lohjennut jo monta kertaa, mutta kunnilta edellytetty rahoitus on ollut tiukassa, eikä tämän tyyppisiin hankkeisiin löydy myöskään helposti yksityistä rahaa (ilman tuotto-odotuksia).

Aika alkaisi olla taas otollinen asian uudelleentarkastelulle. Useat isot urheiluhankkeet ovat olleet jäissä, ja valtion rahoitusosuuden nostamisesta nykyisestä n. 20% maksimiosuudesta on keskusteltu hankkeiden vauhdittamiseksi. Samalla eri puolilla alkaa olla kokemuksia kohtuuhintaisista luisteluhallihankkeista, jotka paremmin soveltuvat myös julkisella rahalla toteutettavaksi.