keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Kaarreharjoittelua

Kaarreluistelun harjoitteleminen kesäkaudella on yksi pikaluisteluharjoittelun ydinalueita. Jalan tuonti ristiin toisen yli ei kehity luontevasti millään ns. perusharjoitteella. Nekin luistelijat, jotka eivät muuten tee merkittäviä määriä lajiteknisiä kuivaharjoitteita, hakevat kaarteeseen vauhtia myös kesällä.

Kaarteen harjoittamiseen on neljä perusharjoitetta: short track -luistelu, rullaluistelu ovaaliradalla, kaarrenarut ja kuivaluistelu eli kaarteen imitointi joko portaita ylös tai pitkin hiekkakuopan seinämää.

Olen vuosien varrella havainnut, että runsaasti kaarreharjoittelua tekevät luistelijat luistelevat talvella parhaalla kaarretekniikalla. Hyvään kaarretekniikkaan kuuluu oikeiden linjojen löytyminen (ja sivulle kaarteista poispäin tapahtuva voimantuotto) ja riittävä etunoja. Aloitteleville on tärkeintä oppia astumaan kunnolla ristiin.

Kaarreharjoittelun määrä yksittäisissä suorituksissa on osoittautunut toissijaiseksi. Jo 10-15 sekunnin suoritus antaa positiivisen harjoitusvaikutuksen.