lauantai 21. kesäkuuta 2014

Hollantilaiset lopettavat juniorimaajoukkueen

Hollantilaisten pikaluistelumenestys poikii täsmennyksiä myös maan valmennusjärjestelmään. Maan aikuiset huippuluistelijat ovat harjoitelleet jo lähes vuosikymmenen yksityisissä ammattilaistiimeissä. Aikanaan kovaa taistelua vaatinut uudistus on poikinut viisi yli miljoonan euron budjetilla harjoitteleva tiimiä. Tähän asti nuoret ovat kuitenkin toimineet perinteisesti aluejoukkueissa, joista on vuosittain kerätty yhteinen juniorijoukkue.

Nyt tätä järjestelmää on muutettu. Jatkossa Hollanti luopuu nuorten maajoukkueesta ja toiminta keskittyy viiteen akatemiaan, joista kaksi ensimmäistä on jo toiminnassa Haarlemissa ja Groningenissa. Kolme muuta akatemiaa on vielä haussa. Vahvana kandidaattia on esimerkiksi Tilburg, jossa on hyvin toimiva nuorisoakatemia 11-15 -vuotiaille.

Hollannin uusi ajattelu on samansuuntainen kuin oma ajatteluni modernista huippu-urheilusta. Paras tulos syntyy luomalla paikallisia huippuyksiköitä, joista on hyvä kasvaa seuraavalle tasolle. Suomessa tätä ajattelua edustavat pikaluistelussa Seinäjoen ja Helsingin akatemiat. Vaikka resursseista olemme jäljessä, ajattelussa ja tekemisen filosofiassa suunta on sama. Seuraavana tavoitteena on luoda toimivat yhteistyösuhteet vastaaviin hollantilaisiin laitoksiin.