perjantai 6. helmikuuta 2015

Uudesta MM-karsintajärjestelmästä ensikokemuksia

MM-yhteispistekisan maapaikkojen jako uudistui tälle kaudelle. Puolet paikoista menee edelliskauden MM-kisojen perusteella ja toiset puolet nimetyn karsintakisan perusteella. Yleisluistelun karsintakisa oli viime viikonloppuna Hamarissa ja sprinttereiden tänä viikonloppuna Heerenveenissä.

Yleisluistelukisoihin maapaikan lunasti yhteensä 48 luistelijaa (24+24) kaikenkaikkiaan 18 maasta. Sotsin olympialaisia lukuunottamatta pikaluistelumitaleja on napsinut noin 15 maata eli suunnilleen sama määrä kuin ampumahiihdossa ja vähän useampi kuin maastohiihdossa.

Yleisluistelukisojen karsinnoissa ei ollut tänä vuonna yhtään suomalaista. Mukanaolleista suurin pettymys oli USA, joka sai ainoastaan naisiin yhden paikan. Samoin Japani sai paikkoja vain naisiin (tosin täydet kolme paikkaa). Puola näyttää olevan kovassa nousussa ottamalla täydet kolme paikkaa sekä miehiin että naisiin (ja ilman omaa luisteluhallia). Tulosten perusteella karsinnassa ei pudonnut ketään sellaista, joka olisi kisoihin ehdottomasti kuulunut - ellei sellaiseksi lasketa viime vuoden kisoissa hienosti luistellutta Ruotsin Nils van der Poelia.