sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Maratonluistelua Oulunkylässä

Viikonlopun lauantaipäivä kului Kalevan Kierrokseen kuuluvan 30 km luistelutapahtuman järjestelyissä Oulunkylässä. Luistelijoita oli kuudessa erässä vajaat 350. Päivälle tuli mittaa, kun ensimmäinen startti oli aamulla klo 8:00 ja viimeisen erän viimeiset luistelijat tulivat maalin klo 21:00.

Yleisilme oli positiivinen, ja nekin, joille luistelu on oudompi laji, selvisivät urakasta kunnialla. Kun tapahtumaa on seurannut vuosia, keskimääräinen luistelutekniikka on parantunut. Asiaa on auttanut varmaankin se, että monet ovat kokeneita luisteluhiihtäjiä, ja osa on harjoitellut myös retkiluistimilla. Vanhoilla huonoilla pikaluistimilla tai hokkareilla yrittäjiä on enää kourallinen.

Kaarreluistelussa näyttää tulevan suurimmat erot lopputuloksissa. Kaarreluistelua harjoitelleet selviävät yleensä muita paremmin. Samoin pieni satsaus välineisiin näyttää vaikuttavan lopputulokseen. Noin puolet luistelijoita osallistui tapahtumaan hiihtomonoihin kiinnitettävillä retkiluistimilla. Nopeimmista erissä kuitenkin melkein kaikilla oli pikaluistimet.

Luistelua seuraavan näkökulmasta tulee mieleen erilaisia kehittämismahdollisuuksia. Olisiko samanlaiseen tapahtumaan ainesta myös yleisölle laajemmin? Kuinka mahdollisimman monelle saisi kunnon välineet? Voisiko tapahtumaa itsessään kehittää tuomalla paikalle transponderiajanoton väliaikapalveluineen?