sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Hermoston palautumista tutkitaan

Olen muutamassa aikaisemmassa blogikirjoituksessa ihmetellyt hermoston palautumista koskevien tutkimusten vähäisyyttä ja niistä tehtyjen johtopäätösten yleisluonteisuutta. Talven aikana oli tilaisuus keskustella asiasta alan asiantuntijoiden kanssa.

Hermoston palautumisesta on kuulemma merkittäviä tutkimushankkeita vireillä, ja asiaa on vuosien varrella tutkittu eri puolilla maailmaa. Tutkimusten kannalta ongelmallista on ollut hermostoon liittyvien muuttujien moninaisuus. Kun muuttujia on liikaa, tietyn vaikutuksen osoittaminen jostain yhdestä tekijästä on vaikeaa.

Yleistasolla tutkimustieto näyttäisi tukevan yleisesti tunnettuja valmennusoppeja. Hermosto väsyy, kun se saa liikaa yhdenlaista ärsykettä. Ärsykkeiden eli erilaisten harjoitteiden vaihtelu on parasta hermoston liiallisen väsymisen ehkäisemiseksi. Kahdeksasta kymmeneen viikkoa yhdenlaista harjoitetta vaatii yleensä sen vaihtamista. Harjoitusviikon sisällä suositellaan samanlaista vaihtelua eli  kahta samantyyppistä harjoitetta ei kannata tehdä peräkkäin.