perjantai 3. maaliskuuta 2017

Akillesjänneleikkauksen jälkeen

Minulta leikattiin akillesjänne viime huhtikuun lopulla. Kirjoitin aikaisemmin blogin tuntemuksista ja kuntoutuksesta kesän lopulla. Nyt on kulunut 10 kuukautta leikkauksesta ja akilles alkaa olla lähellä normaalia. Se vaatii vielä välillä ylimääräistä venytystä, ja välillä sitä kolottaa, mutta juoksu ja muu liikunta on jo lähes normaalia.

Oman kokemukseni mukaan suurimmat kuntoutusta nopeuttavat tekijät ovat olleet nilkan harjoittaminen ja vahvistamisen tasapainolaudan ja erilaisten varpaillenousujen avulla, ja päivittäinen venyttely erityisesti sen jälkeen, sain luvan alkaa rasittaa jalkaa ensimmäisen kolmen kuukauden jälkeen. Kun liikun paljon urheilupiireissä, tapasin sattumalta yhden ulkomaisen olympiavoittajan alkusyksystä, ja hän kertoi saaneensa oman jalkansa kuntoon, kun venytti sitä aikanaan useita tunteja päivässä. Hänen kokemuksensa mukaan jalka palautui normaaliksi, kun sen liikkuvuus kehittyi ennen leikkausta edeltäneelle tasolle.

Jälkikäteen ajatellen omaa jalkaani olisi voinut kuntouttaa aktiivisemmin eli vahvistaa ja venyttää sitä päivittäin, ja käyttää siihen enemmän aikaa. Luulen, että sillä tavalla paranemista olisi voinut nopeuttaa usealla kuukaudella.