torstai 3. tammikuuta 2019

Kenkien historiaa

Käsiini sattui muutama päivä sitten kirja kengistä, jotka liittyvät urheiluhistoriaan. Kirjassa oli kuvat tunnetuista urheilukengistä ja tarinaa niiden mielenkiintoisesta historiasta.

 Kirjaa hallitsivat jalkapallon, koripallon ja tenniksen tarinat, mutta suomalaisittain kirjassa oli kaksi mielenkiintoista kenkähistoriaa. Jälkimmäinen oli Lasse Virenin tarina piikkareiden nostamisesta käsiin Montrealin olympialaisten kunniakierroksella ja siitä seurannut kilpailukiellon uhka v. 1976, kun mainostamiselle oli vielä nykyistä tiukemmat rajat. Toinen ja se aikaisempi liittyy Karhu-piikkareihin.

 Emil Zatopek juoksi voittoja Karhu-piikkareilla Helsingin olympialaisissa v. 1952. Karhu-piikkareissa oli tuolloin nykyisin Adidas-asusteissa tunnetut kolme raita. Vuonna 1946 perustettu Adidas oli ottanut käyttöön saman tunnuksen ja yhtiön perustaja Adi Dassler kutsui Karhun johdon Frankfurtiin olympialaisten jälkeen. Tarinan mukaan kolme raita vaihtoi omistajaa 1600 euron summaa vastaavalla hinnalla ja kahdella viskipullolla.