keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Pikaluistelukausi 2014 - välikatsauksen paikka

Pikaluistelukautta on vielä jäljellä muutamia viikkoja, ja useimmille luistelijoille kausi huipentuu maaliskuun puoliväliin mennessä. Kaikki SM-luistelut on jo pidetty, ja muutamia tärkeitä kisoja on vielä jäljellä.

Ensi viikonloppuna nuoret aikuiset kisaavat Inzellissä German Openissa ja juniorit Göteborgissa maaottelussa, ja seuraavana viikonloppuna maailmacup jatkuu Inzellissä ja nuorten kausi huipentuu Viking Raceen Heerenveenissä. Maaliskuun puolivälissä suomalaisia nähdään vielä maailmancupin finaalissa ja Olympic Oval -finaalissa Calgaryssa. Kotimainen kausi jatkuu ensi lauantaina Helsingissä ja Season Closing -kisalla Seinäjoella maaliskuun puolivälissä.

Kausi on ollut tähän asti kaksijakoinen. Olympialaiset eivät tuoneet odotettu huipennusta siellä luistelleille, ja pikaluistelun kisajoukkue jäi myös pienemmäksi kuin mitä toivottiin. Toisaalta nuoret ovat kehittyneet hienosti, ja jo nyt 500 metrillä 40 sekuntia alittaneiden määrä on viisi luistelijaa suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Suomella on nyt eri ikäluokissa lähes 10 luistelijaa, jotka ovat omissa ikäluokissaan 20 parhaan joukossa maailmassa. Siitä on hyvä ponnistaa uudelle olympiadille.

Maajoukkuetoiminnasta tehdään kevään aikana oma analyysinsa. Terveyshaasteiden ratkaiseminen on osa tuota analyysia. Olympiavuodelle on ollut silmiinpistävää olympiakomitean huippu-urheiluyksikön linjaus resurssien keskittämisestä mitalitoivoihin. Luistelussa tama on näkynyt siinä, että monia asioita on pystytty optimoimaan muutamalle kärkiluistelijalle, mutta kärjen takana olevien tilanne on ollut haastava.

Nuorille aikuisille on tällä kaudella ollut ensimmäistä kertaa tarjolla kansainvälisen luisteluliiton (ISU) ns. talent-ohjelma. Ohjelman piirissä viidelle nuorelle aikuisluistelijalle on pystytty järjestämään enemmän leiritystä kuin kertaakaan aiemmin vastaavalle ryhmälle. Tulokset ja kehitys ovat olleet rohkaisevia.

Juniorit ovat osallistuneet ISU:n development-leiritykseen ja sitä kautta jääaikaa Euroopan halleissa on saatu kohtuullisesti. Junioreden kehitys on ollut ilahduttavaa, ja lähes kaikki leirityksessä olevat ovat kehittyneet. Suomella ei tällä kaudella ole yhtään luistelijaa nuorten MM-kisoissa, mutta näkymät ovat hyvät ensi kaudeksi, kun melkein kaikki nuoret jatkavat edelleen juniorisarjoissa.